Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εργατικοί αγώνες ...σε άλλα μέρη.

Οι εργαζόμενοι στην κινηματογραφική βιομηχανία του κρατιδίου Andhra Pradesh της νότιας Ινδίας προχώρησαν από τα μέσα Απρίλη σε απεργία διαρκείας, με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών τους.
Ο κινηματογράφος τους, γνωστός και ως Τόλυγουντ, (από το 'Τέλουγκου' (τοπική γλώσσα) και το 'Χολυγουντ'), είναι δεύτερος σε μέγεθος μετά το Μπόλυγουντ (κιν/φο στη γλώσσα Χίντι). Μέσα σε ένα χρόνο παράγονται περίπου 200 ταινίες και κόβονται 2,5 δις εισιτήρια. Το μεροκάματο για 16 ώρες δουλειάς (αν και στα χαρτιά γράφονται 12 ώρες) για αρκετούς εργαζόμενους κυμαίνεται στις 350 ρούπιες, γύρω στα 5 ευρώ.
 Η απεργία, η δεύτερη σε μισό χρόνο, έχει κινητοποιήσει 14.000 εργαζόμενους 24 ειδικοτήτων, έχει παγώσει την παραγωγή 18 ταινιών μεγάλου μήκους και ανάγκασε τους εργοδότες να προτείνουν αύξηση 32% στους μισθούς, με τις περισσότερες ειδικότητες να δέχονται. Κάποιες ειδικότητες όπως οι ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες πλατώ, καθαρίστριες και βοηθοί παραγωγής επέμειναν σε αύξηση 60%, καθώς τα μεροκάματα είναι ούτως ή άλλως χαμηλά και οι μισθοί αναπροσαρμόζονται κάθε τρία χρόνια, αλλά τελικά και αυτοί αποδέχτηκαν το 32%.                                                                                                                                                                                                                                            

πηγές:

http://www.sinema.sg/2011/04/27/india-telugu-film-industry-workers-extend-strike/

http://timesofindia.indiatimes.com/city/hyderabad/Strike-in-Tollywood-ends/articleshow/8094725.cms

http://www.123telugu.com/content/mnews/producers-union-says-%E2%80%9Cwe-are-in-a-helpless-situation%E2%80%9D.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου