Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για το Alter

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Σαραντόπουλου στην Απογευματινή τον Οκτώβριο, οι Γιαννίκος & ΣΙΑ (μέτοχοι, τράπεζες και η Argo Capital) κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής του Alter στο περίφημο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 15 Ιουνίου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται γενική συνέλευση των απλήρωτων εργαζομένων του σταθμού.
 
Τι είναι το άρθρο 99

Είναι ένα χρονικό περιθώριο για εταιρείες που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση, προκειμένου -υποτίθεται- να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους πιστωτές. Σημαντική σημείωση: κατα το διάστημα που μια εταιρεία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων, αλλά ούτε και να στραφεί κάποιος ατομικά κατά της εταιρείας. Κάλλιστα όμως μπορούν να γίνουν από την πλευρά της εταιρείας εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και μεταβιβάσεις σε "δικά της" πρόσωπα και να επέλθει έτσι σε λίγο καιρό η πτώχευση εντελώς ανώδυνα για τον επιχειρηματία, έχοντας καταχραστεί αρκετές χιλιάδες ευρώ από τους εργαζόμενους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πλειοψηφία των πιστωτών.

Στη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99 θα πρέπει να συμφωνήσει το 51% των πιστωτών. Τότε ένας ορκωτός ελεγκτής αναλαμβάνει να διαπραγματευθεί το χρέος της εταιρείας και συνήθως προτείνεται η αποπληρωμή ενός ποσοστού 60-80% τους συνολικού χρέους.

Ο χρονικός ορίζοντας όλης αυτής της διαδικασίας μπορεί να φτάσει και τους 15 μήνες ενώ με διάφορα παραθυράκια ο χρόνος αυτός επιμηκύνεται κι άλλο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας παραμένουν υπό καθεστώς ομηρείας να δουλεύουν απλήρωτοι για το αφεντικό τους με τη σημαντική διαφορά ότι δεν μπορούν πλέον να στραφούν ούτε καν νομικά εναντίον του.

Το άρθρο 99 προστέθηκε στον πτωχευτικό κώδικα όλως τυχαίως το 2007, τότε που κανείς δεν ήξερε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και "λεφτά υπήρχαν". Διάφοροι παράγοντες της οικονομίας προέβλεπαν με περίσσιο κυνισμό ότι το 2010 θα είναι η χρονιά του "άρθρου 99", και να που μετά τους εργαζόμενους στις Ατλάντικ, Betanet, ATTIKAT, Αφοι Μεσοχωρίτη, Έδραση, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΣΑΟΣ, Έντεχνος, Ektasis, Πεντελικόν και Ridenco Commercial ήρθε και η σειρά των εργαζόμενων στην Απογευματινή. Ποιός θα είναι άραγε ο επόμενος; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου