Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΟΧΙ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ

(Αναδημοσίευση από:ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ)
 
Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι δέχονται τη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου και προσπαθούν να συσπειρωθούν και να αντισταθούν, και την ώρα που ο αγώνας ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο» κορυφώνεται μέσω της 48ωρης απεργίας στις 28-29 Ιούνη (την πρώτη μετά τη Μεταπολίτευση), κάποιοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην 48ωρη απεργία είναι προδοτική τόσο απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στην καθολική συμμετοχή στο δρόμο, όσο και απέναντι στην πλειοψηφία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που απαιτούν, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, να συμπορευτούν δυναμικά μαζί με τους υπόλοιπους προκειμένου να αναχαιτίσουν την επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην48ωρη απεργία ελήφθη στο όνομα της «ενημέρωσης της κοινής γνώμης» και βασίζεται στην άποψη που έχει εκφραστεί κυρίως από κάποιες αριστερές παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ (λέγε με Συσπείρωση - Δούρειος Τύπος) και φυσικά από τους πασοκοδεξιούς.

Αντίθετα με τη ρητορική της «ενημέρωσης» και του «λειτουργήματος» που επιτελούν οι δημοσιογράφοι, στην πραγματικότητα η αποχή τους από τις κοινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, αφού πλέον και τη μέρα της απεργίας ο ιδεολογικός μηχανισμός των ΜΜΕ θα τεθεί στην υπηρεσία τους. Όπως έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν, η απρόσκοπτη λειτουργία των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην παρουσίαση τους αλλά, στο πλαίσιο της επιλεκτικής ενημέρωσης και του «φιλτραρίσματος» των ειδήσεων, στοχεύει στην ολοκληρωτική κατασυκοφάντησή τους.

Όπως και κάθε βράδυ από τα δελτία, οι υψηλόμισθοι αστέρες της «δημοσιογραφίας» με επιλεκτικούς καλεσμένους θα προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των ληστρικών μέτρων και για τις αναγκαίες θυσίες που απαιτούνται απ’ όλους μας, φιμώνοντας και καθυβρίζοντας κάθε διαφορετική φωνή που θα καταφέρει να δει το φως της δημοσιότητας. Στο όνομα της «αντικειμενικής ενημέρωσης», η λειτουργία των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν στοχεύει μόνο στο πατρονάρισμα του πλήθους των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτές. Αποσκοπεί στη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων προκειμένου να στραφούν εργαζόμενοι εναντίον εργαζομένων.

Στην απεργία της 15ης Ιούνη η «κουκουλολογία» έδινε και έπαιρνε τη στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής σάρωναν την πλατεία Συντάγματος, χτύπαγαν ανελέητα και έπνιγαν στα χημικά τον κόσμο που κινδύνευε να ποδοπατηθεί. Αποτέλεσμα, όσοι δεν είχαν πάει στη διαδήλωση να έχουν μια εικόνα πραγματικά αντίθετη από αυτήν που είχαν οι διαδηλωτές. Η αστυνομική επίθεση βαφτίστηκε «επεισόδια κουκουλοφόρων», οι φασίστες μετατράπηκαν σε «αγανακτισμένους που έδιωχναν τους κουκουλοφόρους», απ’ όσους ρεπόρτερ δεν έβλεπαν κουκουλοφόρους αλλά μια μεγαλειώδη συγκέντρωση αφαιρούνταν με βία ο λόγος από τους συντονιστές στο στούντιο και οι πραγματικοί κουκουλοφόροι, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι απόγονοι των δοσίλογων και των γερμανοτσολιάδων, πανηγύριζαν στους δέκτες μας για τις υπουργικές τους θέσεις σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας. Να ποια ενημέρωση «είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στον λαό».

Αντίθετα, η πραγματική ενημέρωση γινόταν και σε αυτή την διαδήλωση, όπως και σε δεκάδες άλλες στο παρελθόν, από τα αυτοοργανωμένα δίκτυα αντιπληροφόρησης, όπου δεκάδες «μη επαγγελματίες» ενημέρωναν τον κόσμο με πραγματικά συγκλονιστικές μαρτυρίες για το τι συνέβαινε στο δρόμο.

Για όσους πάντως εξακολουθούν να κόπτονται για το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης, υπάρχει κατατεθειμένη εδώ και χρόνια η λύση του «απεργιακού δελτίου», παραγόμενου από τους ίδιους τους συντάκτες και τις ενώσεις τους, χωρίς την παρέμβαση των ιδιοκτητών, χωρίς η είδηση να μετατρέπεται σε εμπόρευμα δίπλα σε διαφημίσεις. Ένα απεργιακό δελτίο που θα παράγεται στο δρόμο από εργαζόμενους του κλάδου, θα εποπτεύεται από τα σωματεία μας και δεν θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού κ.α., και φυσικά στη ΓΑΔΑ, να μας μιλάει από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στη βούληση των αφεντικών και των συνδικαλιστών συμμάχων τους που εν τοις πράγμασι τους κάνουν «πλάτη» στον ιδεολογικό πόλεμο που έχει κηρυχτεί στην κοινωνία.

Ως εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρνούμαστε να διαχωριστούμε από την εργατική τάξη, την οποία θεωρούμε «φυσικό» μας χώρο, και αισθανόμαστε την ανάγκη να συμπορευτούμε με τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ιστορικού μεγέθους επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο.

Αντιμετωπίζοντας ακριβώς τα ίδια προβλήματα και έχοντας τις ίδιες προοπτικές με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καταγγέλλουμε την απόφαση της ΠΟΕΣΥ ως απεργοσπαστική και δηλώνουμε ότι αντιτασσόμαστε σθεναρά σε τέτοιες αποφάσεις.


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
 
http://katalipsiesiea.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου