Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Χιούστον έχουμε πρόβλημα:Σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις και στις ΗΠΑ

 
Ωπ, τι είναι τούτοι πάλι; Είναι και σκοτάδι, δε βλέπω και καλά.  Κι όμως, είναι χιλιάδες διαδηλωτές στις ΗΠΑ, που κινητοποιούνται εναντίον των μαζικών απολύσεων που γίνονται εναντίον τους: 
Λαϊκές διαδηλώσεις στο Ουισκόνσιν
Μαζικά οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--
Σε διαρκείς κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές, αλλά και τις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας χιλιάδες εργαζόμενοι στην πολιτεία. Κινητοποιήσεις που αναμένεται να γνωρίσουν μία πρώτη κορύφωση αύριο, αφού ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η «σύγκρουση», καθώς ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Γουόκερ έχει καλέσει την Εθνοφρουρά. Πάνω από 30.000 διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μάντισον την Τετάρτη και πραγματοποιήθηκε και συμβολική κατάληψη του κυβερνείου.

Χθες εκ νέου χιλιάδες δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και εργάτες στον ιδιωτικό τομέα διαδήλωσαν με επίκεντρο την τοπική Βουλή, καθώς βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση, ακόμη και ψήφιση της νομοθεσίας που ουσιαστικά συντρίβει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Προβλέπει την απαγόρευση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης όταν περιλαμβάνει αίτημα για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αποψιλώνει το δικαίωμα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται όσον αφορά τα προγράμματα περίθαλψης και σύνταξης, δίνει στον κυβερνήτη το δικαίωμα να απολύει εργαζόμενους που «συμμετείχαν σε συλλογική και οργανωμένη δράση που προκάλεσε παύση της εργασίας ή επιβράδυνσής της» ή εάν «ήταν απόντες για τρεις μέρες χωρίς την έγκριση του εργοδότη». Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση των δικαιωμάτων περίθαλψης και σύνταξης για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για την απάντηση του κυβερνήτη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτεία ενάντια στα σχέδιά του για απολύσεις 175.000 εργαζόμενων σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και εργαζομένων στον τομέα Υγείας και Εκπαίδευσης ακόμη και στο Πανεπιστήμιο, ενώ διπλασιάζει τις συνεισφορές των εργαζομένων για τα αντίστοιχα προγράμματα, γεγονός που κατά αναλυτές σημαίνει ουσιαστικά περικοπές στις αποδοχές τους μέχρι και 20%.

Ωστόσο, η αντεργατική αυτή λαίλαπα και οι απειλές, αντί να κάμψουν τους εργαζόμενους, προκάλεσαν μία πραγματική έκρηξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και όχι μόνο στην πρωτεύουσα Μάντισον, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως Μιλγουόκι , Ο Κλερ, Σουπίριορ κ.ά. Μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους μαθητές γυμνασίων και λυκείων απέχουν από τα μαθήματα και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Πρόκειται για πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για τα δεδομένα των ΗΠΑ, τόσο που κάνουν μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ να μιλάνε για την πολιτεία ως την «Αίγυπτο» των ΗΠΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου