Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Εδώ και δέκα μήνες –στην εποχή του ΔΝΤ– κύριο θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι συζητήσεις τόσο μέσα στην ΕΤΕΚΤ (Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου Τηλεόρασης) όσο και στις διάφορες προσπάθειες οργάνωσης μέσω κλαδικών, ήταν οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος
Σε μια περίοδο που γκρεμίζονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα και το μεγαλύτερο μέρος των τεχνικών βυθίζεται στην ανεργία, κάποιοι από τον κλάδο προσπάθησαν να βάλουν ως Νο1 θέμα τις άδειες και να τις προτάξουν ως λύση στην κρίση του επαγγέλματος. Έτσι αρκετοί τεχνικοί πιέστηκαν να πληρώσουν αδρά για να πάρουν πτυχία από ΙΕΚ ώστε να μπορέσουν να βγάλουν άδειες, αλλά το κυριότερο είναι ότι αναπτύχθηκε για άλλη μια φορά η νοοτροπία του «ο σώζων ευατόν σωθήτω».
Πριν από δέκα μέρες ανακοινώθηκε η λίστα των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται. Όπως ήταν φυσικό στη λίστα περιλαμβάνεται και το σύνολο των ειδικοτήτων του κλάδου μας, που απλά σημαίνει ότι για να ασκήσεις το επάγγελμα δεν χρειάζεσαι άδεια. Όπως βέβαια και δεν χρειαζόταν ποτέ.
Ήρθε η ώρα νομίζουμε κάποιοι «συνδικαλιστές» να πάψουν να μπερδεύουν τα προσωπικά ή συντεχνιακά τους οφέλη με τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις πραγματικές τους ανάγκες.
Ήρθε ή ώρα να πάρουν τις ευθύνες τους για το αδιέξοδο και τις αυταπάτες που δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι τεχνικοί.
Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις αυταπάτες που μας κάνουν αδύναμους και μας γεμίζουν απογοήτευση.
Καμία περιχαράκωση γύρω από τον εαυτό μας, την ειδικότητά μας και το επάγγελμά μας δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά μας.
Κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα, κανένας συνδικαλιστής και κανένα σωματείο με συντεχνιακές ή γραφειοκρατικές πρακτικές δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για μας. Ίσα ίσα που σ’ αυτούς στηρίζεται η οικονομική εξουσία για τη μέγιστη εκμετάλλευσή μας και την προώθηση των πιο εγωιστικών και απάνθρωπων χαρακτηριστικών της. Η αυταπάτη περί δημοκρατίας τελειώνει και όποιος δεν βλέπει τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι τυφλός.
Να αφήσουμε πίσω τις λογικές περί ειδικών που διαχειρίζονται τα προβλήματά μας (πολιτικών, τεχνοκρατών, συνδικαλιστών) και να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας (όπως κάνουν εδώ και καιρό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της Κερατέας).  Εμείς οι ίδιοι να καταστρέψουμε τα παλιά μοντέλα που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση και να βάλουμε τις βάσεις για να πραγματώσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.
Με την οργάνωση, τη σύγκρουση, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας να δημιουργήσουμε το εδώ και τώρα, αλλά και να προετοιμάσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να έρθουμε σε επαφή με άλλα κομμάτια τις εργατικής τάξης, να δράσουμε μαζί, να δείξουμε την αλληλεγγύη ο ένας στους αγώνες του άλλου. Και είναι ακόμα πιο αναγκαίο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα πιο αδύναμα κομμάτια της εργατικής τάξης. Αυτό που μας δείχνει η κατασυκοφάντηση όλων των αγώνων μέσω των ΜΜΕ είναι ότι η εξουσία μας θέλει διασπασμένους ώστε να μπορεί να καταστείλει εύκολα οποιαδήποτε αντίσταση.


Αυτή τη στιγμή 300 μετανάστες-εργάτες κάνουν απεργία πείνας και αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους για το αυτονόητο. Τη νομιμοποίηση τους. Ο αγώνας τους πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας.

Δεν είναι ούτε Έλληνες ούτε ξένοι. Είναι εργάτες.
Η νίκη τους θα είναι και δικιά μας νίκη
Η ήττα τους θα είναι και δική μας ήττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου